top of page

דליפת שתן במאמץ


אישה רצה
רוצה לחזור לרוץ

דליפת שתן במאמץ היא מצב רפואי שבו בורח שתן בצורה בלתי נשלטת בעקבות מאמץ פיזי, כמו שיעול, התעטשות, הרמת משקל כבד או אפילו הליכה מהירה. מדובר בבעיה שמטרידה הרבה נשים, במיוחד נשים בגיל המעבר ונשים אחרי לידה.


תסמינים של דליפת שתן במאמץ

התסמין המרכזי של דליפת שתן במאמץ הוא אובדן שליטה על שתן כאשר מופעל לחץ על שלפוחית השתן, כמו בעת שיעול, התעטשות, צחוק או כל פעילות גופנית אחרת. לעיתים, הדליפה קלה בלבד ונדרש מאמץ מאד גדול כדי לגרום לדליפה של מספר טיפות (רק בהקאה, בזמן התקף ברונכיט עם שיעול קשה או קפיצה בטרמפולינה). לעיתים בריחת השתן מאד חמורה ויש דליפה של כמות גדולה של שתן גם במאמצים מאד קלים (הליכה, כחכוך בגרון). הדליפה יכולה לכן להיות מאד מטרידה ולהפריע מאד על אורח החיים ולעיתים מינימלית ונדירה ופחות משפיעה על איכות החיים.


סיפור מקרה

לימור, אישה בת 42, פנתה לרופא בעקבות דליפת שתן. ללימור שלושה בנים שנולדו בלידות נרתיקיות. מאז הלידה השנייה ועוד יותר אחרי הלידה השלישית היא סובלת מדליפת שתן בזמן שיעול ועיטוש. לאחרונה היא שמה לב גם לדליפה כשהיא סוחבת שקיות קניות בסופר. לימור ציינה כי עם הזמן התסמין החריף, וכתוצאה מכך נמנעה מלהתאמץ פיזית, לעשות ספורט ואפילו לשחק עם הבנים. היא נבהלה מהמצב, שכן זה פוגע באורח חייה. על אף שכבר סובלת מזה מספר שנים היא התביישה לפנות לעזרה. לאחרונה שמעה מחברה, שיש טיפול יעיל לכן אזרה אומץ ופנתה לעזרה.

במרפאה סיפרה את סיפורה ולאחר תשאול גם הבהירה שהדליפה שלה קורית רק במאמץ. אם היא לא מבצעת מאמץ היא בשליטה ואין חשש ששתן ידלוף בעצמו.

בדיקה גופנית באמת הצליחה לשחזר את תלונותיה- בשיעול נראתה דליפת שתן דרך פתח השופכה. שאר בדיקה תקינה ונראה ששלפוחית השתן עובדת ומתרוקנת באופן תקין.

לימור קיבלה הסבר מפורט על הבעיה והבינה שהיא נגרמת בעקבות חולשה של שרירי רצפת האגן שלא מאפשרת סגירה מלאה של השופכה, תופעה מאוד נפוצה אחרי לידות. הוסבר לה שהיא יכולה להמשיך את חייה ללא טיפול, לנסות לחזק את שרירי רצפת האגן בעצמה או בעזרת פיזיותרפיסטית או לעבור ניתוח קטן לדליפת השתן. היא החליטה שטיפול פיזיותרפי לחיזוק שרירי רצפת האגן לא מתאים לה (יש לך אורח חיים עמוס, עם הבנים והעבודה ולא יהיה לה זמן להתמיד עם הפיזיותרפיה.) ולכן בחרה בטיפול ניתוחי.

לימור עברה ניתוח קצר ושוחררה בבוקר למחרת לביתה. לאחר שבוע חזרה לעבודה ולאחר חודש חזרה לפעילות מלאה. מאז הניתוח הדליפה חלפה והיא קיבלה את חייה בחזרה.


אבחון דליפת שתן במאמץ

האבחון של דליפת שתן במאמץ כולל בדרך כלל מספר שלבים:

  1. היסטוריה רפואית:  הרופא שואל שאלות לגבי התסמינים, ואופיים. שולל גורמים אחרים לדליפה. ומקבל מידע על הרקע הרפואי.

  2. בדיקות גופנית: בדיקה גניקולוגית מלאה. הערכה של התמיכה של אברי האגן ושלילת צניחה. ניסיון לשחזר את דליפת השתן בעזרת מבחן שיעול. וידוא ריקון השלפוחית בעזרת אולטרסאונד.

  3. אורודינמיקה: במקרים מסוימים יש צורך בבדיקה יותר יסודית, אובייקטיבית, של תפקוד שלפוחית השתן- בדיקת אורודינמיקה. בבדיקה מוכנס קטטר דק לשלפוחית השתן וקטטר נוסף דרך פי הטבעת. הקטטטרים מודדים לחצים, ובכך בודקים את תפקוד השלפוחית. זו בדיקה פשוטה יחסית לא מכאיבה ונמשכת כ- 10 דקות. ברוב המקרים לא חייבים את הבדיקה.


טיפול שמרני

הטיפול הראשוני הוא טיפול שמרני, שנועד להקל על התסמינים בלי ניתוח:

  1. תרגולים לשיפור רצפת האגן (תרגול קגל): תרגולים אלו מחזקים את שרירי רצפת האגן, והם יכולים להקל על הדליפה במקרים קלים עד בינוניים.

  2. שינויים באורח החיים: שמירה על משקל גוף תקין, הימנעות משתיית קפאין או אלכוהול מיותר, והימנעות מעשיית מאמצים גופניים מוגזמים יכולים להקל על המצב.

  3. פיזיותרפיה לרצפת האגן: פיזיותרפיסטית מוסמכת תוכל לעבוד עם המטופלת על תרגול וביצוע חיזוק ממוקד של שרירי רצפת האגן.


טיפול ניתוחי- TVT 

אם הטיפולים השמרניים לא מסייעים, ניתן לשקול ניתוח. אחד הניתוחים הפופולריים ביותר הוא ניתוח TVT (Tension-Free Vaginal Tape),  שהוא פתרון יעיל ובטוח לדליפת שתן במאמץ.

הניתוח מבוצע תחת הרדמה כללית קצרה, ובמהלכו, דרך חתך קטן בנרתיק, מונח סרט סינטטי דק מתחת לשופכה. הסרט תומך בשופכה ולא מאפשר לה להיפתח במאמץ ובכך מונע דליפה בעת מאמץ. הניתוח מתבצע דרך הנרתיק, ולא מצריך חתכים חיצוניים.


סיכויי הצלחה של ניתוח TVT

הסיכויים להצלחה של ניתוח TVT הם גבוהים מאוד, ועומדים על כ-95%-90% תלוי במצב הרפואי של המטופלת. תוצאות טובות נרשמות במיוחד כאשר הניתוח נעשה במטופלות ללא מחלות רקע חמורות.


סיבוכים אפשריים

כמו בכל ניתוח, גם לניתוח TVT יש סיכון לסיבוכים. כמה מהסיבוכים האפשריים כוללים:

  1. היווצרות זיהומים: כמו כל ניתוח אחר, יש סיכון לזיהומים מקומיים באזור הניתוח.

  2. כאבים באגן או בנרתיק: במקרים נדירים, נשים עשויות להרגיש כאבים באזורים אלו.

  3. פגיעות במערכת השתן: במקרים קיצוניים מאוד, הניתוח עלול לגרום לפגיעה במערכת השתן.

  4. קושי בריקון השלפוחית: בעיה נדירה אך אפשרית כאשר הסרט מונח עם מתח רב מדי.

  5. כשלון הניתוח: כשלון הניתוח, כלומר חזרת דליפת השתן, היא סיבוך אפשרי, אם כי מדובר במקרים נדירים.


האם כדאי לעבור ניתוח?

כאשר מדובר בהחלטה על ניתוח, חשוב להיוועץ עם רופא מומחה ולהבין את היתרונות והחסרונות של הניתוח, תוך לקיחה בחשבון של הסיכון והסיכוי להצלחה. החלטה זו צריכה להתבצע בשיתוף פעולה עם הרופא, בהתחשב במצב הבריאותי של המטופלת, הגיל שלה, והעדפותיה האישיות.

אם דליפת השתן פוגעת באיכות החיים ולטיפולים שמרניים אין השפעה מספקת, ניתוח TVT יכול להיות פתרון מצוין. אך אם דליפת השתן מינימלית ולא מפריעה לאיכות החיים או למטופלת יש הרבה מחלות רקע וניתוח עלול להיות מסוכן עדיף להימנע מניתוח. רופא אורוגניקולוג מנוסה יוכל לעזור בקבלת ההחלטה.


סיכום

דליפת שתן במאמץ היא בעיה נפוצה שיכולה להפריע לאיכות החיים. עם אבחון נכון וטיפול מתאים, ניתן להקל על התסמינים ולשפר את מצב המטופלות. טיפול שמרני כמו תרגול קגל יכול להיות אפקטיבי למקרים קלים, בעוד שטיפול ניתוחי כמו ניתוח TVT לרוב מרפא את הבעיה. כמו תמיד, לפני קבלת החלטה על ניתוח, מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה ולבחון את כל האפשרויות.


Comments


ד"ר גלעד פילמר
  • Facebook
  • LinkedIn

ד"ר גלעד פילמר 2025

 קישור לאתר לחוות דעת על רופאים

שעות ומיקומים

מכבי

מכבי בנשר. דרך השלום 16 נשר. ימי רביעי 16:30- 19:00

מכבי בעתלית. רחוב הזית 63 עתלית. ימי שישי 09:00- 12:00

יעוץ אורוגניקולוגי ואורודינמיקה במרכז המכונים בגרנד קניון בחיפה. דרך שמחה גולן 54, חיפה. ימי שני 08:00- 12:00

יעוץ אורוגניקולוגי. מרכז בריאות האישה בקרית מוצקין. שדרות בן גוריון 80 קרית מוצקין. ימי שני 14:00- 16:00

​​

שרפ+

קניון לב המפרץ חיפה. ימי ג' 16:30-20:00

טלפון לקביעת תורים 03-5117951

בכל שאלה צרי איתי קשר כאן

bottom of page