גיל המעבר וגלי חום. האם כדאי לטפל?
- Gilad Filmar
- 26 במרץ
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 2 באפר׳
בגיל המעבר, הגוף עובר שינוי משמעותי, ונשים חוות שורת תסמינים שיכולים להופיע כבר ארבע שנים לפני הפסקת הווסת. גיל המעבר עצמו נקבע רק לאחר 12 חודשים של הפסקת הווסת. הגיל הממוצע להגעת גיל המעבר הוא 51, אבל כל אישה חווה את התקופה הזו באופן שונה.
בין התסמינים הנפוצים של גיל המעבר אפשר למצוא גלי חום, קשיי שינה, שינויים במצב הרוח ויובש בנרתיק. יש גם שינויים שמתרחשים בגוף מבלי שהאישה בהכרח תרגיש אותם, כמו שינויים בפרופיל השומנים, ירידה בצפיפות העצם, עלייה בסיכון למחלות לב ודמנציה.
הסימפטום הידוע ביותר הוא גלי חום, שיכולים להימשך בין 2-4 דקות, מתחילים במרכז בית החזה והפנים ומתפשטים לכל הגוף, לעיתים מלוויים בהזעה ודפיקות לב. גלי חום יכולים להימשך שנים לאחר הפסקת הווסת.
בנוסף, נשים רבות חוות גם שכחה, קושי במציאת מילים, כאבי פרקים ושינויים בעור.
האם כדאי לטפל בתסמיני גיל המעבר וגלי חום בעזרת הורמונים? גיל המעבר הוא מצב טבעי, ולפני שמתחילים טיפול, חשוב להבין שלפעמים אין צורך בכך. נשים רבות הן ללא תסמינים כלל או עם תסמינים מינימלים. נשים אחרות, סובלות מהתסמינים עד כדי פגיעה בתפקוד היומיומי, ומי שסובלת מאוד יכולה להיעזר בטיפול הורמונלי. טיפול כזה יעיל במיוחד בהפחתת גלי חום, אך לא בהכרח ישפיע על יתר התסמינים. הטיפול ההורמונלי בגלי חום הרבה יותר יעיל מטיפולים אחרים ולכן כדאי למי שסובלות.
ההשפעה של טיפול הורמונלי בגיל המעבר על מנת למנוע סימפטומים אחרים (כמו שכחה, שיפור השינה, שינויים בעור וכו.) פחות ברורה ויעילה ולכן כדאיות הטיפול פחותה.
ומה לגבי נשים שלא סובלות או שאין להן תסמינים בכלל? אין אינדיקציה לטיפול הורמונלי, כדי לנסות למנוע בעיות רפואיות כגון אוסטיאופורוזיס, מחלת לב איסכמית או דמנציה.
מהן הסכנות בטיפול הורמונלי תחליפי? בקרב נשים בגילאי 50-59, טיפול הורמונלי תחליפי נחשב לבטוח למדי, והסיכון נחשב נמוך. למשל, מתוך 1000 נשים שלקחו את הטיפול במשך 5 שנים, היו 3 מקרים נוספים של מחלת לב, שבץ או סרטן שד, וחמישה מקרים פחות של תמותה לעומת נשים שלא קיבלו טיפול.
האם יש אלטרנטיבות לטיפול הורמונלי? ישנם טיפולים שיכולים להקל על תסמיני גיל המעבר, אך אף אחד מהם לא יעיל כמו טיפול הורמונלי. בין האפשרויות:
· טיפולים נוגדי דיכאון (כגון פרוקסטין, ציפרלקס וונלפקסין)
· טיפולים טבעיים (כמו קוהוש שחור ושיח אברהם)
· טכניקות לשחרור מתח כמו מדיטציה ויוגה.

לסיכום, חשוב להבין כי כל אישה חווה את גיל המעבר בצורה שונה, ויש להתאים את הטיפול לצרכים האישיים שלה.
Comments